Services

Advies en Tips

Een perfect passende fiets is soms lastig te vinden. Voor een deskundig advies op maat kun je terecht bij ons. Uiteindelijk ervaart je dit zelf door een proefrit te maken.

Wilt u ook een fiets die past?

Veel mensen met gewrichts- en rugproblemen bewegen te weinig. Fietsen is een zeer goede oplossing, maar dan moet de fiets wel goed afgesteld zijn. Een juiste zitpositie kan de druk op rug- en halswervels en hand- en kniegewrichten verminderen.

Een goede zitpositie op de fiets voorkomt rug- en gewrichtsklacht en Zitpositie en frame geometrie
Let bij aankoop van een fiets niet alleen op de kleur, maar vooral op de technische aspecten van de fiets. De frame geometrie (afmeting van het frame) is per model verschillend en zeer belangrijk. Deze zijn namelijk van invloed op de zitpositie.

Hoe voorkom je zadelpijn?

Veel fietsers hebben last van zadelpijn. Soms zelfs zo erg dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. Door een verkeerd zadel – bijvoorbeeld te smal of te zacht – worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten belast. Dan kunnen deze afknellen en dat veroorzaakt zadelpijn. Kies daarom een fietszadel dat bij u past. Ook de stand van het zadel is belangrijk, zodat u precies op de twee zitbotten zit. De druk zit hierdoor op de juiste plek. Met een goed passend zadel fietst u gegarandeerd zonder zadelpijn. Hoe lang de rit ook duurt!

Dat is onder andere afhankelijk de afstand tussen uw twee zitbeenderen. Dat zijn de twee onderste botten van het bekken. Met de Bike Totaal zadelmeting kunnen wij u adviseren over het zadel dat het beste bij u past. Het juiste zadel wordt daarna goed voor u afgesteld.

Soorten fietszadels

De fietsspecialist kan op basis van het advies precies vertellen welk zadel geschikt is. In het algemeen geldt dat frequente fietsers de meeste baat hebben bij een harder zadel, terwijl iemand die af en toe fietst beter een iets zachter zadel kan nemen. Belangrijk is ook de neus van het zadel. Een verlaagde neus geeft extra comfort en voorkomt hinderlijke druk in het kruis (bij mannen) of rond het schaambeen (bij vrouwen).

Afstellen

Maar met alleen een goed zadel bent u er nog niet. Ook belangrijk is een goede afstelling van het zadel; op de juiste hoogte, wat meer naar voren of naar achteren en eventueel wat gekanteld.